Σε κλίμα αυξημένης επιτήρησης οι φάρμες βιζόν στη Δυτική Μακεδονία

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι έξι χώρες, ανάμεσά τους η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν,

έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες και την Περιφέρεια δυτική Μακεδονίας μιας και είναι η μοναδική περιφέρεια που διαθέτει φάρμες εκτροφής Βιζόν. Στην Σιάτιστα, την Γαλατινή, την Εράτυρα της ΠΕ Κοζάνης, καθώς και στα περίχωρα της Καστοριάς, υπάρχουν εν λειτουργία 90 φάρμες με 1 εκ βιζόν.

«Έχουμε ξεκινήσει να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα Βιοασφάλειας σε όλη την γραμμή της εκτροφής των μινγκ από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν εισήλθαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν δυτικής Μακεδονίας Τάσος Μιχαλόπουλος. «Είμαστε σχολαστικοί σε ότι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων προφύλαξης, γιατί τα ζώα που είναι σε κλουβιά μπορούν να αρρωστήσουν από covid μόνο από τον άνθρωπο» σημειώνει ο κ. Μιχαλόπουλος και υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής «κανένας από τους εργαζόμενους στις φάρμες αλλά και εμείς οι ίδιοι που συμμετέχουμε στον καθημερινό κύκλο εργασιών δεν έχουμε αρρωστήσει». Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας την παραγωγής των δερμάτων και οι φάρμες μετά από πιστοποιημένο αιματολογικό έλεγχο προχωρούν στην σφαγή των ζώων κρατώντας για την αναπαραγωγή του είδους τους πιο υγιείς γεννήτορες. Ο κ. Μιχαλόπουλος μας εξηγεί ότι από τις εξετάσεις «μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν κάποιο ζώο πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια γεγονός που θα μας κτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού». Στο ερώτημα εάν υπάρχουν άλλες ενδείξεις που μπορούν να προειδοποιήσουν τους εκτροφείς για την ύπαρξη του ιού στα ζώα, ανάφερε την εμπειρία από τις φάρμες συναδέλφων στην Δανία και την Σουηδία όπου «η κλινική εικόνα των ζώων που αρρώστησαν από covid παρουσίαζε στοιχεία κατάρρευσης».

Η δήλωση της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν ότι «θα προχωρήσουν στη θανάτωση περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα», έχει θέσει σε συναγερμό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής. Απευθυνθήκαμε στον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο που από τον περασμένο Φεβρουάριο που εμφανίστηκαν τα αλυσιδωτά κρούσματα covid-19 στην Περιφερειακή ενότητας συντονίζει υπό την εποπτεία το ΕΟΔΎ τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. «Παρακολουθούμε με κάθε σχολαστικότητα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ εάν στα κρούσματα μετά τον μοριακό έλεγχο περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στις φάρμες η μέλη των οικογενειών τους σημειώνει ο κ. Σαββόπουλος και εξηγεί ότι ως προς την εξέλιξη του θέματος «αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Εξέφρασε την ικανοποίηση του αφού χάριν στα μέτρα και την σχολαστικότητα που επιδεικνύουν στην εφαρμογή τους οι φάρμες εκτροφής ζώων δεν υπάρχει κρούσμα covid σε βιζόν.

Η Κατερίνα Δαδαμόγια Κτηνίατρος και εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος για θέματα που σχετίζονται με την “Αγροδιατροφική σύμπραξη και τις φάρμες των Βιζόν” δήλωσε ότι εκτός των αυστηρών μέτρων Βιοασφάλειας που κατ’ εντολή του ΥΠΑΑΤ εφαρμόζονται στις φάρμες, «έχει συσταθεί και μια άτυπη ομάδα εργασίας από τρεις Κτηνιάτρους με ειδική εμπειρία στα βιζόν (δύο Έλληνες και ένας Δανός) που παρακολουθούν από κοντά τις φάρμες, δίδοντας πληροφορίες και συμβουλές σε κάθε πρόβλημα». Η κ. Δαδαμόγια εξήγησε ότι στην ομάδα προστέθηκε η Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, ο ΕΛΓΟ Δημητρα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και επίσημη εμπλοκή του ΕΟΔΥ.

Αυτό που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες και έχει αποτυπωθεί στην ανακοίνωση του ΠΟΥ είναι ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2 που μπορεί να μεταφερθεί από τα βιζόν στον άνθρωπο μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.

Η κ. Δαδαμόγια υπογράμμισε ότι κλιμάκια κτηνιάτρων πραγματοποιούν συνεχείς εξορμήσεις στις φάρμες, όπου ενημερώνουν για την ενδελεχή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής του προσωπικού και των μέτρων Βιοασφάλειας στην παραγωγική αλυσίδα της φάρμας εκτροφής.

του Σπύρου Κουταβά/AΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *