Δυτική Μακεδονία: Βρέθηκαν οι ίδιες μεταλλάξεις κορονοϊού σε ανθρώπους και μινκ

0
Κοινές μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες έχουν βρεθεί σε ανθρώπους και μινκ (ή βιζόν) σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν μολύνει, αλλά και να έχουν μολυνθεί από τα μινκ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι άνθρωποι να μόλυναν τα ζώα στις φάρμες, ο ιός να μεταλλάχθηκε και ακολούθως να πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα μέσα Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 16 εκτροφείς της περιοχής θετικοί στον κορονοϊό (εδώ).

«Υπάρχει περίπτωση οι άνθρωποι να κόλλησαν από τα μινκ ή και το αντίθετο. Ο κορονοϊός μεταφέρεται από το ένα είδος στο άλλο», εξηγεί στο Protagon ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Μάλιστα, στοιχείο που συνηγορεί στη μετάδοση μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από τα μινκ στους ανθρώπους είναι η εντοπιότητα διαφορετικών στελεχών του ιού σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά.

Αυτό σημαίνει ότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε ζώα φάρμας της Καστοριάς βρέθηκε και σε κατοίκους της ίδιας περιοχής, ενώ από φάρμα στην Κοζάνη όπου τα μινκ είχαν διαφορετική μετάλλαξη διαπιστώθηκε μετάδοση και στους κατοίκους της περιοχής κ.ο.κ.

«Βλέπουμε τις ίδιες μεταλλάξεις σε ανθρώπους και μινκ ανά περιοχή στη Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να αποδείξεις ότι η μετάλλαξη πέρασε από μινκ σε άνθρωπο είναι να βρεις τη μετάλλαξη σε συγκεκριμένο μινκ με το οποίο είχε έρθει σε επαφή ο άνθρωπος. Αλλά θα είναι αδύνατον να μην έχει συμβεί αυτό, απλώς δεν μπορείς να το αποδείξεις», εξηγεί ο κ. Θάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γενετική χαρτογράφηση της πανδημίας μέσω αλληλούχισης του γενετικού υλικού του κορονοϊού (VIROME) στη χώρα μας.

Καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα μινκ, ακολούθως στα ζώα αποκτά καινούργιες μεταλλάξεις και μετά μεταφέρεται και πάλι με τις μεταλλάξεις αυτές στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χιλιάδες ζώα έχουν σφαγιαστεί στην Ελλάδα (εδώ) και εκατομμύρια ζώα σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Δανία (εδώ).

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Θάνος, μία από αυτές τις μεταλλάξεις, που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, έχει περιγραφεί και στην Ινδία. «Δεν σημαίνει όμως ότι υπήρχε κάποιος ινδός εργαζόμενος, αλλά η μετάλλαξη γίνεται αυτόματα, από τύχη ας πούμε, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίζεται ανεξάρτητα πολλές φορές».

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον καρκίνο. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία που έχουν καρκίνο στο έντερο από τις ίδιες ακριβώς μεταλλάξεις στα γονίδιά τους. «Το βασικό θέμα είναι ότι όπου στον κόσμο υπάρχουν μινκ, υπάρχει και μεγαλύτερη ετερογένεια μεταλλάξεων. Τα μινκ βοηθούν στην ετερογένεια, δηλαδή βοηθούν να γίνουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού», συμπληρώνει ο ίδιος.

Και υψηλό ιικό φορτίο

Και ενώ δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να έχουν κάποια άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα υψηλότερη ή χαμηλότερη μεταδοτικότητα ή επιθετικότητα, σε σύγκριση με το βασικό στέλεχος του κορονοϊού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στους κατοίκους των ίδιων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid, έχει καταγραφεί υψηλό ιικό φορτίο.

Στοιχείο που γενικά καταδεικνύει ότι θα μπορούσε δυνητικά να αυξηθεί και η μεταδοτικότητα ή η πιο βαριά νόσηση, όμως αυτό είναι κάτι που ελέγχεται. 70 «γαλανόλευκες» μεταλλάξεις

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ξεχωριστών μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 870. «Από αυτές, οι 800 είναι γνωστές από διάφορες χώρες του κόσμου, από παντού. Οι 70 όμως είναι “γαλανόλευκες” και έχουν δημιουργηθεί εδώ, στη χώρα εμάς», συμπληρώνει ο κ. Θάνος. text Νέες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είπε ότι είναι κλειστές οι παιδικές χαρές;

Πηγή: protagon.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *