1,74 δισ. ευρώ για τη στήριξη φαρμαδόρων βιζόν και σχετικών επιχειρήσεων στη Δανία εγκρίθηκε από την Κομισιόν!

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για την Δανία, ένα σχέδιο περίπου 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ (13 δισεκατομμύρια DKK) για την αποζημίωση των εκτροφέων βιζόν και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το βιζόν για μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της επιδημίας του κορονοϊού. Αυτό έρχεται μετά την αποστολή πλήρους ενημέρωσης από τη Δανία στις 30 Μαρτίου 2021.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager , υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: « Η δανική κυβέρνηση έλαβε εκτεταμένα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης νέων παραλλαγών κορονοϊού και νέων εστιών μεταξύ των βιζόν, τα οποία παρουσίαζαν σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών στη Δανία και πέρα. Το σχέδιο ύψους 13 δισεκατομμυρίων DKK που εγκρίθηκε σήμερα θα επιτρέψει στη Δανία να αποζημιώσει τους εκτροφείς βιζόν και τις σχετικές επιχειρήσεις για ζημίες που προκλήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. “

Τα μέτρα στήριξης της Δανίας

Μετά την ανίχνευση και την ταχεία επέκταση πολλών μεταλλαγμένων παραλλαγών του κορονοϊού μεταξύ των βιζόν στη Δανία, στις αρχές Νοεμβρίου 2020, οι δανικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εξοντώσουν όλα τα βιζόν στη Δανία. Προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια κατάσταση που αναπτύσσεται το 2021, η κυβέρνηση εξέδωσε επίσης απαγόρευση της εκτροφής μινκ μέχρι τις αρχές του 2022.

Στις 30 Μαρτίου 2021, η Δανία έστειλε μια πλήρη ενημέρωση στην Κομισιόν σχετικά με ένα δανικό σύστημα αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους βιζόν και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα βιζόν στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου του σημαντικού οικονομικού αντίκτυπου και της απώλειας απασχόλησης που προκλήθηκε από αυτά τα έκτακτα μέτρα. Το σύστημα αποτελείται από δύο μέτρα:

  • Το πρώτο μέτρο, με προϋπολογισμό περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (9 δισεκατομμύρια DKK), θα αποζημιώσει τους αγρότες βιζόν για την προσωρινή απαγόρευση της καλλιέργειας βιζόν.
  • Το δεύτερο μέτρο, με προϋπολογισμό περίπου 538 εκατομμύρια ευρώ (4 δισεκατομμύρια DKK), θα υποστηρίξει τους εκτροφείς βιζόν και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το βιζόν που είναι πρόθυμοι να παραδώσουν την παραγωγική τους ικανότητα στο κράτος.

Η υποστήριξη και στα δύο μέτρα θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Αποζημίωση στους εκτροφείς βιζόν για προσωρινή απαγόρευση

ολαδεκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *