Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται τα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις ή με δόσεις

«Χάρισμα» τα 5 από τα 8 δισ. που δόθηκαν στις επιχειρήσεις – Πρόβλεψη για επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου

Θέμα ημερών είναι πλέον η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών πληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έλαβαν πάνω από 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη διετία 2020-2021.

Το μόνο που απομένει ως τότε είναι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αλλάζει αναδρομικά και με ευνοϊκό τρόπο τους όρους αποπληρωμής, παρέχοντας μεγάλες εκπτώσεις στους δικαιούχους όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Πρακτικά οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν διορία έτσι περίπου 60 ημέρες για να αποφασίσουν εάν επιλέγουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα έως 31 Δεκεμβρίου για να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση (συνολικά έως και 80%) ή θα θυσιάσουν λίγη από την έκπτωση, προκειμένου να τα αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου έως και 6 ετών, μέχρι το τέλος του 2026. Έως τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει όλες να έχουν αποστείλει και τα πλήρη δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, από τα σχεδόν 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις, «επιστρεπτέα» θα είναι μόλις τα 3 δισ. ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. θα μείνουν «χάρισμα» στα ταμεία τους.

Και συγκεκριμένα:

·        το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),

·         το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%)

·         το 33% θα επιστρέψουν το 50% των οφειλών.

Ωστόσο προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου φέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *