Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Ανοιξε -όπως αναμενόταν- τη Δευτέρα (15/11) η πλατφόρμα αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος έχει διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρίζονται έως την 31η Μάϊου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1/10/2021 έως 31/3/2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μάϊου 2022.

Βήμα-βήμα οι ενέργειες που πρέπει κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος:

  1. Εκδήλωση ενδιαφέροντος
  2. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  3. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  4. Επιλέγω είδος καυσίμου
  5. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
  6. Επιλέγω οικισμό
  7. Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
  8. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Φυσικά, τα μάτια όλων παραμένουν κολλημένα στη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικά όσων δεν καλύπτονται από την «ομπρέλα» της επιδότησης. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι με το οποίο καλούνται να ζήσουν και να βγάλουν τον χειμώνα που έρχεται.

Η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι που επέβαλε την αλλαγή του τρόπου χορήγησης του φετινού επιδόματος. Αν όλα πάνε καλά, στις 10 Δεκεμβρίου, οι περίπου 707.000 περσινοί δικαιούχοι -εφόσον υποβάλουν αίτηση- θα πάρουν ως προκαταβολή το ποσό που πήραν πέρσι. Προς το τέλος Δεκεμβρίου, θα γίνει εκκαθάριση για τους περσινούς δικαιούχους, καθώς το φετινό επίδομα είναι μεγαλύτερο, Επίσης, θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι, που υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι άλλοι τόσοι, λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ελπίδα για την αγορά οι δικαιούχοι επιδότησης όσο παραμένουν ψηλά οι τιμές

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων σημειώνουν ότι, μετά το εντυπωσιακό άνοιγμα της φετινής σεζόν, όπου οι παραγγελίες χτύπησαν «κόκκινο» επειδή πολλοί φοβήθηκαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα ύψη, οι πωλήσεις έκαναν «κοιλιά» λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Αυτό που αναμένουν, είναι ότι ειδικά οι δικαιούχοι επιδότησης, θα κρατήσουν «ζεστή» την αγορά.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει περίπου 47% υψηλότερη από πέρσι και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της επιδότησης, θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για παράδειγμα, μια πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη, για 1.000 λίτρα θα πρέπει να πληρώσει περί τα 1.140 ευρώ, όταν πέρσι αρκούσαν γύρω στα 760 ευρώ. Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και είναι ενδεικτική η αύξηση κατά 132% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου. Αυτήν τη στιγμή η τιμή του στο ολλανδικό hub παραμένει στα 75 ευρώ και η προβολή για τα συμβόλαια ως το Μάρτιο είναι ανάλογη.

Πόσο αυξάνεται το επίδομα

Μπορεί να καλύψει το αυξημένο επίδομα θέρμανσης αυτές τις ανατιμήσεις; Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών- Ενέργειας, η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται στα 300 ευρώ, από τα 220 ευρώ πέρσι. Αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε και πέρσι, διασφαλίζοντας τον δικαιότερο επιμερισμό του κονδυλίου, που φέτος θα αγγίξει τα 170 εκατ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *