Εφιάλτης με 76 ακόμη νεκρούς από κορονοϊό – Στα 4.108 τα νέα κρούσματα, 590 οι διασωληνωμένοι

Δείτε τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.Σοκ προκαλεί για μία ακόμη ημέρα ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας, την ίδια ώρα που σταθερά στα ύψη παραμένουν τα νέα κρούσματα και οι δαισωληνωμένοι.Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, σήμερα Κυριακή (21/11) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.108, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται έτσι πλέον σε 878.920 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων το 50,6% είναι άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.869 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της επιδημίας στους 17.313. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 590 (60,8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη, ενώ τo 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 490 (83,05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16,95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.438 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή -14,82%), όταν ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.Τέλος, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ των θανόντων τα 78 (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Πότε θα τελειώσει η πανδημία σύμφωνα με Έλληνα καθηγητή του John Hopkins
Στο μεταξύ, στην εκτίμηση πως η πανδημία θα τελειώσει μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες προέβη ο Έλληνας καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο John Hopkins των Ηνωμένων Πολιτειών, Παναγιώτης Γαλιατσάτος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο κορονοϊός θα παραμείνει ενεργός σε κάποια μέρη του κόσμου.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γαλιατσάτος εξήγησε ότι βασίζει την εκτίμησή του αυτή στο γεγονός πως είναι διαθέσιμα το εμβόλιο, θεραπείες, καθώς επίσης και τα φάρμακα της Merck και της Pfizer.Αφού υποστήριξε, δε, ότι ο εμβολιασμός είναι υψίστης σημασίας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, θα αποτελέσει το «κλειδί» για να λήξει η πανδημία, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σηκώσουν μανίκι.
«Πρέπει να εμβολιστούμε ώστε ο οργανισμός μας να είναι πιο έξυπνος απέναντι στον ιό. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι απέναντι στον κίνδυνο και μαζί με τις μάσκες, η πανδημία θα φύγει», τόνισε.Όσον αφορά δε στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών, κατέστησε σαφές πως οι γιατροί να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου ώστε να μεταβεί μαζικότερα στα εμβολιαστικά κέντρα.Ο καθηγητής δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ελπίδα ότι «ο άνθρωπος θα νικήσει γιατί έχουμε την απάντηση απέναντι στο μικρόβιο», εννοώντας το εμβόλιο.«Βλέπω τους ασθενείς που θέλουν να ζήσουν», τόνισε με νόημα, σημειώνοντας πως αν και η πανδημία θα τελειώσει το πολύ σε 8 μήνες, ο κορονοϊός θα παραμείνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη.
Εφιαλτική πρόβλεψη για ένα 5ο κύμα της πανδημίας
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, προειδοποιεί για τον κίνδυνο και πέμπτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, αν δεν αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν περιοριστούν οι επαφές.Σύμφωνα με τα μοντέλα που εξετάζει το Ινστιτούτο, «αν δεν τηρηθούν με συνέπεια οι περιορισμοί και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε και πέμπτο κύμα», τόνισε χαρακτηριστικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), χαρακτηρίζοντας «πικρό» το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασίσει περισσότεροι άνθρωποι «να κάνουν αυτό το εύκολο βήμα και να εμβολιαστούν».«Η περαιτέρω εξέλιξη του χειμώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους.Ο επικεφαλής του επιστημονικού Ινστιτούτου τάχθηκε επίσης υπέρ της προληπτικής δράσης, ακόμα και στα κρατίδια στα οποία δεν σημειώνεται έξαρση της πανδημίας.«Εκεί έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων. Όπου οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι, στην πραγματικότητα είναι πλέον πάρα πολύ αργά», τόνισε.Αφού διευκρίνισε, δε, ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τον αριθμό των κρουσμάτων τόσο γρήγορα όσο ο περιορισμός των επαφών, υπογράμμισε ότι «το εμβόλιο είναι η διέξοδος από την πανδημία και προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας».«Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πλήρως ότι δεν υπάρχει 100% προστασία και ότι η προστασία από τη μόλυνση δεν είναι τόσο υψηλή όσο η προστασία από τη σοβαρή νόσηση», κατέληξε.