Μετά τη λαϊκή κατακραυγή μειώνουν τους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα

Τολμηρές πρωτοβουλίες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος απαιτεί ο Αλέξης Τσίπρας

 

ΜΕΤΑ το ξέσπασμα λαϊκής οργής για την ακρίβεια και τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά είδη και να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της KONTRA, στις αρχές της εβδομάδας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει με τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως το συνηθίζει, τα μέτρα για πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και τρόφιμα. Για τα καταναλωτικά είδη τα οποία έχουν πετάξει στα ύψη και είναι απλησίαστα ακόμη και για τα μεσαία εισοδήματα, αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει με τα καύσιμα, το πετρέλαιο και τη βενζίνη. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να αποφασιστεί ένα μείγμα μέτρων που θα οδηγούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Στο Μαξίμου βιάζονται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις γιατί έχουν διαπιστώσει ότι η κοινωνία βράζει, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη. Τα μέτρα επισπεύδονται και εξαιτίας της πίεσης που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στη διάρκεια της περιοδείας του στην αγορά της Νίκαιας, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου του ενεργειακού κόστους, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων και τολμηρών μέτρων.

Κατήγγειλε επίσης την ανυπαρξία πρωτοβουλιών και ελέγχων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην αγορά, με αποτέλεσμα να έχει στηθεί ένα κερδοσκοπικό πάρτι με τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Χαρακτήρισε την Επιτροπή Ανταγωνισμού τροχονόμο των κερδοσκόπων ενώ για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές για να αποκτήσει η χώρα μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Περιοδεία Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας περιόδευσε σήμερα στην αγορά της Νίκαιας μιλώντας με καταστηματάρχες και πελάτες. Τόνισε ότι, απέναντι στο κύμα ακρίβειας που προκαλεί ασφυξία στο μέσο νοικοκυριό, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ και να δοθεί διέξοδος: Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, να αποκλιμακωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, και κατέληξε: «Αλλά αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τα κάνει, πρέπει να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία».

Στην αγορά της Νίκαιας περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το πρωί της Παρασκευής, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς καταναλωτές και καταστηματάρχες για την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει από το ράλι ανατιμήσεων.

Μετά την περιοδεία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «καλό θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να βγουν από την προστασία των γραφείων τους, από τη γυάλα που είναι κλεισμένοι, και να περπατήσουν μία μέρα σε μία λαϊκή περιοχή. Σε όποια περιοχή της χώρας θέλουν. Να μιλήσουν με τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, με τον απλό κόσμο».

Και επισήμανε:

Η αγορά στενάζει. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση. Οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται. Η ακρίβεια πια δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στο μέσο νοικοκυριό. Η βενζίνη σκαρφαλώνει στα 2 ευρώ. Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται δύο και τρεις φορές και δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρήσεις.

Δεν πάει άλλο. Είναι αναγκαίο σήμερα η κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ και να δοθεί διέξοδος. Σήμερα, τώρα, πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ για να ενισχυθεί το εισόδημα των μισθωτών και να κινηθεί η αγορά. Σήμερα, τώρα, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση ώστε να αποκλιμακωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Κομισιόν.

Να μειωθεί στον κατώτατο συντελεστή ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης.

Αυτά είναι μέτρα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να υλοποιήσει, το μυαλό της είναι πώς θα στηρίξει τους έχοντες και όχι αυτούς που με μόχθο προσπαθούν και καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα.

Χρειάζεται λοιπόν η λαϊκή ετυμηγορία. Οι εκλογές που θα δώσουν μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Που θα κάνει από την πρώτη μέρα πράξη αυτά τα μέτρα, που θα μπορέσουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *