Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια πριν το Πάσχα – Σε ποιους θα δοθεί

0
Να δώσει έκτακτο επίδομα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ως «αντίδοτο» για την ακρίβεια, σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν το Πάσχα.

Το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, θεωρείται βέβαιο πως στο επίκεντρο της ενίσχυσης θα βρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης, αλλά πιθανόν να χορηγηθεί ένα επίδομα πριν από το Πάσχα στους πλέον ευάλωτους.

Άλλωστε, αυτό είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο Γιάννης Οικονόμου.

«Επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία. Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος. Μιλάμε για κάτι που δε θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Σκάι.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος του επιδόματος είπε πως «τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δε θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είπε πως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού.

«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά. Ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα», είπε, μιλώντας στον Σκάι.

Επίδομα με «μοντέλο Χριστουγέννων»

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, καθώς πλήττονται δραστικά και από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *