Εκρηκτικό άλμα 50% για το φυσικό αέριο, ξεπέρασε τα $100 το πετρέλαιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:46

Στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του χρυσού, μετά τη γενικευμένη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου στα ρωσικά ΜΜΕ, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά άμεσα καταδικάζοντας την εισβολή.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπό τους φόβους για τις γενικευμένες επιπτώσεις που θα έχει στην προσφορά οι τιμές της ενέργειες εκτινάσσονται, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός στην προσπάθεια να αποφύγουν στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο.

Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, με το φυσικό αέριο να καταγράφει εκρηκτική άνοδο.

Ειδικότερα, το Brent βλέπει το συμβόλαιο Απριλίου να εκτινάσσεται κατά 8,5% ή 8,2 δολάρια με την τιμή του στα 105 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI  Αρπιλίου σημειώνει άνοδο 8,3% ή 7,7 δολ. και διαπραγματεύεται στα 99,6 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, με τη Ρωσία να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η τιμή έχει εκτοξευθεί στα ύψη με άνοδο που ξεπερνά το 50%.

Συγκεκριμένα, το συμβολαίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) από τα 81 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν χτες πλέον διαπραγματεύεται στα 134,7 ευρώ.

Αντίθετα, ο χρυσός, το κατεξοχήν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο,  σημειώνει άνοδο κατά 2,6% ή 50 δολάρια με την τιμή του στα περίπου 1.960 δολάρια η ουγγιά, ενώ ακόμα περισσότερο ενισχύεται το ασήμι που κινείται με +3,27% στα 25,5 δολ.

Το δολάριο, το οποίο κάποιες φορές θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο στη διάρκεια περιόδων γεωπολιτικής αναταραχής, ενισχύεται κατά 1,3% έναντι του ευρώ.

Γενικότερα, το κόστος για τα πάντα, από το πετρέλαιο μέχρι τα σιτηρά και τα μέταλλα, έχει εκτιναχθεί λόγω των ανησυχιών ότι οι ροές των εμπορευμάτων θα διαταραχθούν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Κάτι που προαναγγέλει νέες προκλήσεις για μια παγκόσμια ανάκαμψη που δυσκολευόταν ήδη με τις υψηλές πιέσεις των τιμών και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

“Βασικά, δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προεξοφλείται στην αγορά διότι είναι αδύνατο να προεξοφληθεί κάτι πλήρως. Αυτό είναι πάντα το χειρότερο σενάριο συνθηκών. Τα άσχημα νέα είναι ένα πράγμα. Τα άσχημα νέα με πρακτικά άγνωστα αποτελέσματα είναι ένα άλλο”, αναφέρουν αναλυτές της IG Markets.

Η κλιμάκωση των κινήσεων της Ρωσίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω κινήσεις αποστροφής ρίσκου και εστίασης στα ασφαλή assets, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση θα παραμείνει ασταθής με μέτρα αντιποίνων από τις δυτικές δυνάμεις, τονίζουν αναλυτές της IG Asia Pte.

Επίσης, τα αμερικανικά futures σιταριού και καλαμποκιού σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο ενώ αυτά της σόγιας διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους στην Ουκρανία και εισέβαλε ρωσικός στρατός στα νοτιοανατολικά, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Οι τιμές σιταριού σημειώνουν άνοδο για τρίτη ημέρα, και διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, ενώ η τιμή του καλαμποκιού σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ μηνών.

“Οι αυξημένες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία-Ρωσία και αρκετή αβεβαιότητα αναφορικά με τις ρωσικές προμήθειες τους επόμενους μήνες, έχουν ωθήσει τους εμπόρους να κρατήσουν τα σιτηρά τους στις αποθήκες παρά να τα στείλουν στο εξωτερικό”, αναφέρουν αναλυτές commodities στην ING.

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιστοιχούν στο 29% της παγκόσμιας εξαγωγής σιδηρών, στο 19% της παγκόσμιας προμήθειας καλαμποκιού και στο 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι traders ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και να τεράστιες δυσκολίες από τους εισαγωγείς να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από τη Μαύρη θάλασσα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το συμβόλαιο σιταριού Μαΐου εκτινάσσεται 5,7%, η τιμή του καλαμποκιού αυξάνεται 4,7%, το futures σο΄γιας Μαιου ενισχύεται 1,6%

Capital

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *