«Πράσινο φως» από το Βερολίνο για αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό

Μετά τις διεθνείς πιέσεις και τη δριμεία κριτική για τη στάση της στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία η γερμανική κυβέρνηση αλλάζει στάση για το ζήτημα της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανάρτησε tweet στο οποίο αναφέρει πως επιδιώκει ένα «στοχευμένο» και «λειτουργικό» περιορισμό του SWIFT.

Το επίμαχο tweet αναφέρει τα εξής: «Εργαζόμαστε σταθερά για τον περιορισμό της παράπλευρης ζημιάς από την αποσύνδεση από το #SWIFT με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει τα σωστά άτομα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας στοχευμένος και λειτουργικός περιορισμός του SWIFT».

Το αρτικόλεξο SWIFT σημαίνει, Εταιρεία για την Παγκόσμια Διατραπεζική Δημοσιονομική Τηλεπικοινωνία. Πρόκειται για μια συνεργατική εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η οποία παρεμβάλεται στις παγκόσμιες διατραπεζικές συναλλαγές.

Πιο απλά, είναι το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την αποστολή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς που εδρεύουν σε μία χώρα προς λογαριασμούς άλλης χώρας. Όπως αναφέρει ο Guardian, το 2020 καταγράφονταν καθημερινά περίπου 38 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω SWIFT.

 

Στο SWIFT συμμετέχουν (και είναι ιδιοκτήτες) σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) παγκοσμίως.

Αν αποκλειστεί η Ρωσία από το SWIFT αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία τόσο της Ρωσίας, όσο και των χωρών που έχουν οικονομικές συναλλαγές με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ρωσία.

Θα γινόταν επομένως αδύνατη η πραγματοποίηση πληρωμών από και προς τη Ρωσία. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία (αλλά και της Ρωσίας από την Ευρώπη, που αποτελεί τη βασική της αγορά) κάνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT πολύ δύσκολο και επίπονο για την Ευρώπη, καθώς θα υπήρχε το ρίσκο να ξεμείνει η γηραιά ήπειρος από αποθέματα ενέργειας.

cnn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *