Υπουργείο Εξωτερικών – Έκτακτη ανακοίνωση: Κανένας Έλληνας να μην ταξιδέψει προς την Ουκρανία

Η σύσταση ισχύει και για τις ανθρωπιστικές και για τις δημοσιογραφικές αποστολές.

Την ώρα που το ελληνικό κονβόι βρίσκεται βορειοδυτικά της Μαριούπολης με Έλληνες ομογενείς και συνεχίζει τη δύσκολη πορεία του προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε έακτακτη ανακοίνωση ζητώντας να μην ταξιδέψει κανείς Έλληνας προς την Ουκρανία.

«Συμβουλεύουμε τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία και επίσης να μην πάνε εκεί» είπε νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavsky. Να σημειωθεί ότι το το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η σύσταση ισχύει και για τις ανθρωπιστικές και για τις δημοσιογραφικές αποστολές, καθώς μαίνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας με τον Τσέχο ομόλογό του καταδίκασαν την εισβολή.

«Γενικά, ως προς την κρίση στην Ουκρανία, η θέση μας είναι σαφής, είναι μια θέση αρχών. Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ελλάδα εξαίρεση μια και η αρχή αυτή αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Διεθνούς Δικαίου.

Περιέχεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον ίδιο Χάρτη που απαγορεύει την χρήση βίας και απαγορεύει και την απειλή της χρήσης βίας. Κατά συνέπεια η Ελλάδα πάντοτε για λόγους αρχής, και τώρα, καταδικάζει τη χρήση βίας από όπου και αν προέρχεται. Καταδικάζει την απειλή της χρήσης βίας από όπου και αν προέρχεται.

Καλούμε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούμε για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας» είπε ο κ. Δενδιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *