Μειώσεις στους φόρους των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Στο τραπέζι του σχεδιασμού βρίσκεται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα με σκοπό να πέσουν οι τιμές στα πρατήρια. Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις.

Μειώσεις στους φόρους εξετάζει η κυβέρνηση για να πέσουν οι τιμές

Στο τραπέζι βρίσκεται όπως όλα δείχνουν η μείωση των φόρων στα καύσιμα αλλά και σε άλλα βασικά είδη, ώστε να καταπολεμιστεί η ενεργειακή κρίση των τελευταίων ημερών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μετά την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Παρίσι. Η Κομισιόν πάντως έχει ήδη ανακοινώσει την «εργαλειοθήκη» της για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Έρχεται επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και μείωση φόρων

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες , σε πρώτο πλάνο στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δοθεί «επίδομα» ακρίβειας» ύψους 200 ή 300 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα γίνουν συζητήσεις εάν θα γίνουν μειώσεις στον ΦΠΑ ή στους άλλους ειδικούς φόρους στα καύσιμα ή και σε άλλα βασικά είδη.

Τι περιμένει η κυβέρνηση

Καθοριστικά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι τα στοιχεία που θα έχει στην διάθεσή της για τους τομείς που θα δούμε αυξήσεις τιμών στο εγγύς μέλλον, πως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις ο κρατικός προϋπολογισμός, τα περιθώρια που υπάρχουν για παροχές και το πώς θα διαμορφωθούν τα έσοδα του κράτους σε περίπτωση που μειωθεί ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αντί για «υπερείσπραξη» λόγω της αυξημένης τιμής των καυσίμων, ο προϋπολογισμός «μπαίνει μέσα» λόγω μείωσης κατανάλωσης και δεν μπορεί αν «επιστρέψει φόρους» στους καταναλωτές. Χάνει δηλαδή  περισσότερα σε ΕΦΚ από όσα κερδίζει σε ΦΠΑ. Μια εξισορρόπηση στους φόρους (πχ μείωση σε ΦΠΑ ή του ΕΦΚ) μπορεί να κριθεί σκόπιμη, προκειμένου να τονώσει τόσο την κατανάλωση, όσο και τα συνολικά έσοδα του κράτους από φόρους στα καύσιμα.

Δείχνουν τον δρόμο Ιρλανδία και Πορτογαλία

Ήδη, στην Ιρλανδία σχεδιάζουν να μειώσουν τον ΕΦΚ κατά 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και κατά 15 λεπτά στο diesel,  όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. Επίσης, η Πορτογαλία, σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο καυσίμων από αύριο Παρασκευή.

Αντε να δούμε μήπως πέσουν οι τιμές…
– Έρχεται επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και μείωση φόρων
– Εξετάζει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης η κυβέρνηση
– Δείχνουν τον δρόμο Ιρλανδία και Πορτογαλία
Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι τέτοιο εδώ και μέρες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *