Ρωσία: Πανικός στα σούπερ μάρκετ για ένα πακέτο ζάχαρης – Άδεια τα ράφια

Τα αποτελέσματα των κυρώσεων φαίνεται ότι έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους στην καθημερινότητα των Ρώσων.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι άνθρωποι στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που τους έχει επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη τα πρώτα σημάδια σε ελλείψεις αγαθών έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Τα ράφια στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, είναι άδεια. Ο κόσμος δεν ψωνίζει επειδή δεν υπάρχουν πλέον αρκετά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Οι άνθρωποι περιμένουν σε μεγάλες ουρές και όταν κάποιο προϊόν ανέβει στο ράφι, ορμάνε, ποιος θα το αρπάξει πρώτος να το αγοράσει. Μέχρι στιγμής στα σούπερ μάρκετ στη Μόσχα και στα περίχωρα, δεν υπάρχει αλάτι, ζάχαρη, ζυμαρικά.

Υπάρχει μόνο ρύζι, αλλά πόσο ρύζι να αγοράσει κάποιος. Μια πελάτισσα που βρέθηκε σε ένα σούπερ μάρκετ είπε ότι «άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό επειδή τρομάζουν από τα άδεια ράφια εν μέσω μιας δυνητικά σοβαρής οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τις κυρώσεις.»

Και συνέχισε: «Οι άνθρωποι είδαν ξαφνικά ένα καρότσι με ζάχαρη και έτρεξαν προς το μέρος του. Επιτέθηκαν σε αυτό το καρότσι, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον επιθετικά.  Άρπαζαν όσο το δυνατόν περισσότερο για τον εαυτό τους, χωρίς να αφήνουν ζάχαρη για τους άλλους. Ήθελα να μοιραστώ τη φρίκη του γεγονότος. Πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι»

«Μην πανικοβάλλεστε»

Οι αρχές από την άλλη βλέπουν καθημερινά την ανησυχητική κατάσταση να γιγαντώνεται και παροτρύνουν τους πολίτες να μην αγοράζουν με πανικό και να μην αποθηκεύουν τρόφιμα. «Σας βεβαιώνουμε πως οι προμήθειες που έχει η χώρα μας θα αντέξουν» λένε

Πάντως σε πολλές περιοχές της χώρας η ζήτηση για όλα τα ήδη έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 400%. Τα κατά τόπους παραρτήματα του υπουργείου Εμπορίου συνεχίζουν να λένε ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού. Ήδη πολλά καταστήματα βάζουν «κόφτη» στις αγορές και περιορίζουν τις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάποιος

Το ρούβλι

Από τις αρχές του 2022 το ρωσικό Ρούβλι έχει απολέσει το 50% της αξίας του ενώ από την μέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος βρίσκεται συνεχώς σε μια ασυγκράτητη πτώση.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *