Black Friday 2022: Πότε πέφτει και τι αλλάζει φέτος

0

Tο επόμενο διάστημα θα γίνουν προσφορές προϊόντων στα καταστήματα της χώρας, στο πλαίσιο του θεσμού Black Friday. Σημειώνεται ότι η Black Friday πέφτει φέτος στις 25 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του μήνα. Ωστόσο αυτός ο θεσμός θα είναι διαφορετικός σε σχέση με άλλες χρονιές διότι δεν θα υπάρχουν φέτος οι καθιερωμένες ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου όπως ίσχυε έως τώρα καθώς αυτές έχουν καταργηθεί, αλλά και οι καταναλωτές αναμένεται να είναι πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους σε σχέση με άλλες χρονιές.

 

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι καταναλωτές  θα πρέπει να γνωρίζουν για την Black Friday τα εξής:

Θα πρέπει να δείξουν  προσοχή στους επίδοξους απατεώνες και στις απατηλές πρακτικές.

Η Black Friday  αποτελεί ευκαιρία και για τους scammers που εκμεταλλεύονται την επιθυμία των καταναλωτών για πολλές και καλές προσφορές. Ακόμη λοιπόν και αν  οι καταναλωτές συναντήσουν όρους όπως «φθηνά», «προσφορά» κλπ, δεν  θα πρέπει να θεωρήσουν   ότι όντως πρόκειται για μια καλή ευκαιρία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές ή έστω, σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι συνήθως, τα αγαθά ενδέχεται να είναι απομιμητικά ή ελαττωματικά!  Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν  την έρευνά τους  πριν προβούν στις αγορές  τους ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσουν τις ψεύτικες προσφορές.

Θα πρέπει να διαβάσουν τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα και να ρωτήσουν για τις εγγυήσεις στα φυσικά καταστήματα

Ενώ οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ανανεώνουν συχνά την πολιτική επιστροφών  προς όφελος του καταναλωτικού κοινού, οι μικρότερες επιχειρήσεις ενδέχεται να δείξουν μικρότερη ευελιξία. Οι  καταναλωτές  θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος προτού προβούν σε αγορά ή ρωτήσουν  για την πολιτική του καταστήματος, όταν αυτό είναι φυσικό κατάστημα, σε περίπτωση επιστροφής του αγαθού.

Θα πρέπει να προσέξουν την παρορμητική αγοραστική συμπεριφορά προτού προβείτε σε συναλλαγή

Οι καταναλωτές χρειάζονται πραγματικά το προϊόν που είδαν στην βιτρίνα ή στο e-shop;  Μήπως το τελικό ποσό των αγορών τους  εκτρέπει τον προϋπολογισμό τους; Η Black Friday προκαλεί τέτοιο ενθουσιασμό στους καταναλωτές που πολλές φορές προβαίνουν σε αγορές που δεν τους είναι πραγματικά αναγκαίες από το φόβο ότι μπορεί να μην προλάβουν να αξιοποιήσουν τις προσφορές!

Οι καταναλωτές θα πρέπει να θυμούνται ότι παρά τις ελκυστικές προτάσεις που τα καταστήματα μπορεί να υπόσχονται ενόψει της Black Friday, όσο  πλησιάζει η εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η αγορά θα ανανεώσει και πάλι τις προμήθειές της προτείνοντας νέες εκπτώσεις και καινούρια αγαθά!

Προσοχή στις άγνωστες ή πρωτοεμφανιζόμενες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

Οι καλύτερες προσφορές δεν παρέχονται πάντα από τις μεγάλες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Kαι οι μικρές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για αγορές, ωστόσο στις περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενης ή άγνωστης επιχείρησης,  οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην χάσουν χρήματα. Αν διαπιστώσουν ότι παραλείπονται κρίσιμα στοιχεία για την αναγνώριση της ταυτότητας της ηλεκτρονικής επιχείρησης όπως είναι η εταιρική επωνυμία, η ταχυδρομική διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ΑΦΜ της, είναι προτιμότερο να αποφύγουν  να προβούν σε αγορά μέχρι να διασταυρώσουν  την αξιοπιστία της επιχείρησης διερευνώντας προηγουμένως την φήμη της στο διαδίκτυο.

 Προσοχή στις παραπλανητικές προσφορές.

Ακόμη και αν ψωνίζουν οι καταναλωτές  από μία ιστοσελίδα που εμπιστεύονται, είναι σημαντικό να ελέγξουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην συναλλαγή σας: η τιμή, η εγγύηση, το κόστος μεταφοράς, η διαθεσιμότητα ή ο χρόνος παράδοσης, μπορεί να είναι μερικές από τις σημαντικές πληροφορίες που θα καθορίσουν την τελική τους επιλογή. Πολλές φορές όμως ενδέχεται να εμφανιστούν αναδυόμενα banners με  προσφορές άσχετες από αυτές που παρέχει η προμηθεύτρια επιχείρηση, από ιστοσελίδες που τους ζητούν να εισάγουν  τα στοιχεία των τραπεζικών σας λογαριασμών ή και των κωδικών τους  για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.  Στις περιπτώσεις αυτές, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν τόσο με την επιχείρηση όσο και με την τράπεζά τους και να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητα του περιεχομένου των μηνυμάτων αυτών. Θα πρέπει να αποφεύγουν προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.

Θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή στην παροχή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.  

Στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ή την χρεωστική τους κάρτα θα πρέπει να ελέγξουν με προσοχή το περιεχόμενο των όρων και των  email που σχετίζονται με την συναλλαγή τους.  Επίσης,  δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε συναλλαγή αν τους  ζητείται να εγκαταστήσουν λογισμικό για την απόκτηση μιας προσφοράς.

Δεν θα πρέπει να παρασύρονται  από ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ή προσφορές.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγξουν στα διαφημιστικά φυλλάδια, στις προωθήσεις στα social media και στα newsletters των καταστημάτων για τις τιμές των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν.  Θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις αρκετές μέρες πριν την Black Friday ώστε να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης για την τελικά προσφερόμενη τιμή και για να είναι σε θέση να εξακριβώσουν  ότι πέτυχαν  μια πραγματικά καλή ευκαιρία αγοράς.

Κουπόνια προσφορών και giftcards.

Όταν οι καταναλωτές διαθέτουν κουπόνια προσφορών ή giftcards  θα πρέπει να επιβεβαιώσουν  αν τα προϊόντα που επιθυμούν  διατίθενται την Black Friday ή αν οι εταιρείες που τους ενδιαφέρουν αποδέχονται τα κουπόνια αυτά και δεν εξαιρούνται των προσφορών.

Θα πρέπει να ελέγξουν την πολιτική ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εφόσον οι καταναλωτές σκοπεύουν να προχωρήσουν  σε ηλεκτρονικές αγορές, μπορούν να   χρησιμοποιήσουν  τις προσωπικές τους συσκευές στις οποίες έχει εγκατασταθεί πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus) και δίχτυ προστασίας (firewall). Κατά την καταχώριση των στοιχείων της συναλλαγής τους,  θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή κρυπτογράφηση. Αυτό μπορούν  να το αναγνωρίσουν  αν παρατηρήσουν  το εικονίδιο με το κλειστό λουκετάκι πάνω αριστερά στην διεύθυνση της ιστοσελίδας  και εάν η διεύθυνση ξεκινά με https:// .

Θα πρέπει να συμφωνήσουν την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει εμπρόθεσμα το προϊόν,  οι καταναλωτές θα πρέπει να θυμούνται ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας προσφέρουν ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας για τους καταναλωτές, σε περίπτωση ακύρωση της συναλλαγής. Αντίθετα η πληρωμή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή, θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *