Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης συσκευών μέσω gov.gr – Τα νεότερα

Με νέο πρόγραμμα επιδότησης συσκευών προσδοκά η κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα, το οποίο πλέον είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο.

Το πιο δημοφιλές και αναμενόμενο πρόγραμμα είναι εκείνο της αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα, που θα δίνει επιδότηση μέχρι και 1.000 ευρώ. Ξανά, η διαδικασία που θα επαναληφθεί θα είναι όπως με τα ψυγεία, τα κλιματιστικά και τους καταψύκτες, δηλαδή οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα του gov.gr για να διεκδικήσουν τα εκπτωτικά voucher.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού ήδη έχει πάρει ευρωπαϊκή έγκριση.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει ήδη κάνει γνωστό πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όπως το «Αλλάζω συσκευή».

Πότε ξεκινά η επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα

Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένεται δηλαδή να δοθούν οι σαφείς λεπτομέρειες γύρω στον Δεκέμβριο. Εξάλλου, ήδη το κονδύλι από το Repower EU έχει πάρει έγκριση από το Ecofin.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Οι δικαιούχοι

Στο προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις περιπτώσεις οικογενειών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία μπορούσαν να υποβληθούν και για τις δύο, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονταν από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

 

Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα ισχύουν τα ίδια, για παράδειγμα, λογικά θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Σημαντικό κριτήριο θα είναι επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
  • Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Στέλνονται νέα SMS

    Άρχισαν να στέλνονται τα 200.000 SMS στους νέους δικαιούχους της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που «βγήκαν» από τη λίστα με τους επιλαχόντες. Οι νέοι δικαιούχοι μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να αντικαταστήσουν τη συσκευή της επιλογής τους, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποια προθεσμία έχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *