Κοροναϊός: 57 θάνατοι, 70 διασωληνωμένοι – «Εκτοξεύθηκαν» τα κρούσματα της νέας παραλλαγής

0

Ακάθεκτη η διασπορά. Αύξηση των εισαγωγών σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αλματώδη αύξηση στον αριθμό εισαγωγών κατά 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, αν και παρουσίασε αύξηση, ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, την εβδομάδα 25- 31 Δεκεμβρίου, πενήντα επτά είναι οι θάνατοι από κοροναϊό και 70 οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Την εβδομάδα 18-24 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 62 θάνατοι, οι διασωληνωμένοι ήταν 54 ενώ οι νέες εισαγωγές 1.496

Η έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για «έκρηξη» μετά τις γιορτές ενώ επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα στα λύματα της Αττικής που έδειχαν υψηλά επίπεδα κοροναϊού. Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μεγάλη διασπορά του κοροναϊού παρατηρήθηκε στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης και παράλληλη αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης.

3 νέοι θάνατοι από τη γρίπη

Αυξημένα είναι και τα κρούσματα από γρίπη με την θετικότητα να παραμένει άνω του 10% εμφανίζοντας αυξητική τάση. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 3 νέοι θάνατοι.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 52/2023 νοσηλεύτηκαν 29 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ. Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 52/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 113 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 112 δείγματα: 110 τύπου Α και 2 τύπου Β. Από τα 93 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (16%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 78 (84%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται εν όψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε σημερινή συνέντευξη ανέφερε ότι λόγω της έξαρσης του κοροναϊού θα εκδοθούν οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή της, λοιμωξιολόγοι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ισχυρή σύσταση των ειδικών για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Τα παιδιά που έχουν συμπτώματα, οι γονείς θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι, είπε η κ. Αγαπηδάκη, καθώς ακόμη και αν έχουν αρνητικό τεστ για κοροναϊό μπορεί να έχουν οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική λοίμωξη και έτσι να διασπείρουν τον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση των ειδικών για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και βέβαια τον εμβολιασμό σε άτομα άνω των 60 ετών και ευπαθείς ομάδες.

Οι πέντε αυστηρές συστάσεις της Επιτροπής

Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2023, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, συνεδρίασε για να εξετάσει όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και κατόπιν εισηγήθηκε στον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *