Καφές στο όχημα: Τι ισχύει για τους οδηγούς – Το πρόστιμο και η αφαίρεση διπλώματος

Καφές στο όχημα: Τι ισχύει για τους οδηγούς – Το πρόστιμο και η αφαίρεση διπλώματος

Αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται οι Έλληνες οδηγοί που είναι λάτρεις του καφέ και γενικότερα των ροφημάτων. Ειδικότερα, σε περίπτωση που χάσουν την ελευθερία των κινήσεών τους για οποιοδήποτε λόγο (όπως φαγητό, ρόφημα ή κινητό) εφόσον βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος.

Η «άγνωστη» διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) απαγορεύει την αγαπημένη συνήθεια πολλών Ελλήνων, δηλαδή τον συνδυασμό καφέ και οδήγησης ή οποιουδήποτε άλλου ροφήματος και τροφίμου, επισύροντας αυστηρές ποινές, με «τσουχτερό» πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς, με αποτέλεσμα πχ ο καφές πίσω από το τιμόνι να καθίσταται «πικρός», με επιβολή προστίμου και μη δυνατότητα κυκλοφορίας στους δρόμους για έναν μήνα.

Εν προκειμένω, το άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επισημαίνει: Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Το άρθρο του ΚΟΚ

Η παράγραφος 2, του άρθρου 13 του ΚΟΚ τονίζει τα ακόλουθα:

  • Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς.
  • Εν κινήσει, με το ένα χέρι δεσμευμένο από ποτήρι ή κάποιο άλλο αντικείμενο, η ικανότητα του οδηγού να εκτελέσει τους απαραίτητους χειρισμούς, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιορίζεται δραστικά.
  • Μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και η κατεύθυνση του οχήματος χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό, αν ο οδηγός προσπαθήσει να πιει από το ποτήρι όσο κινείται το όχημα.
  • Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω σενάρια υποπέσει στην αντίληψη των αστυνομικών της Τροχαίας, τότε ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού για τριάντα 30 ημέρες.

Μάλιστα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, απαγορεύεται επίσης οι οδηγοί να πίνουν εν κινήσει οποιοδήποτε άλλο υγρό, να τρώνε, να καπνίζουν και να κοιτούν το κινητό τους τηλέφωνο, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Προφανώς εν ώρα οδήγησης, ο οδηγός οφείλει να έχει και τα δύο χέρια του στο τιμόνι (ή έστω στον επιλογέα του κιβωτίου ταχυτήτων). Αν ένας αστυνομικός εντοπίσει όχημα να κινείται και τον οδηγό να κρατά ρόφημα, τρόφιμο, κινητό ή οτιδήποτε στα χέρια του, τότε καλείται να το σταματήσει και να επιβάλει το σχετικό πρόστιμο και την αφαίρεση διπλώματος.

Δυστυχώς πολλοι οδηγοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της διάταξης περί ελευθερίας κινήσεων στην ελληνική νομοθεσία. Αν και έχει ενσωματωθεί εδώ και αρκετά χρόνια στον ΚΟΚ, η εφαρμογή της αποδεικνύεται δύσκολη και εναπόκειται συχνά στην προσωπική κρίση του εκάστοτε τροχονόμου.

Tags

Categories

Tags