Ποιος «δουλεύει» ποιον…Πρωτιά στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και τον Αύγουστο

Ποιος «δουλεύει» ποιον…Πρωτιά στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και τον Αύγουστο

Εκτινάχθηκε κατά 27,2% η κατανάλωση αερίου στο οκτάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της χρήσης αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή.

Την ίδια ώρα οι εισαγωγές ρωσικού αερίου τον Αύγουστο του 2024 έφτασαν στο δεύτερο υψηλότερο σημείο μετά το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανάλυση από το The Green Tank, των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, συνολικά στο οκτάμηνο το ρωσικό αέριο ξεπέρασε το 55% των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα (τουλάχιστον 57.9%). Το υψηλό αυτό μερίδιο οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού, καθώς οι εισαγωγές ρωσικού LNG ήταν μειωμένες τους πρώτους δύο μήνες του 2024 και μηδενικές για τους υπόλοιπους μήνες (Μάρτιο – Ιούλιο).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο Ιουνίου 2023 – Αυγούστου 2024 οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου ήταν τουλάχιστον 44.2 TWh, δηλαδή 85% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πριν και κατά την πρώτη περίοδο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία (23.9 TWh μεταξύ Ιουνίου 2021 και Αυγούστου 2022).

Τον Αύγουστο οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω έφτασαν στις 3.66 ΤWh, με το το μηνιαίο μερίδιο εισαγωγών από τον Turkstream να φτάνει στο 64.4%, κατατάσσοντας το ρωσικό αέριο στην πρώτη θέση, ως προς τις εισαγωγές αερίου στη χώρα.

Στη δεύτερη θέση τον Αύγουστο βρέθηκε το αζέρικο αέριο από τον ΤΑΡ μέσω Νέας Μεσημβρίας με μερίδιο 17.9% (1.01 ΤWh), καταγράφοντας αύξηση +155% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (0.4 ΤWh).

Στην τρίτη θέση, με μικρή διαφορά από το μερίδιο του αζέρικου αερίου, δηλαδή με 17.8%, βρέθηκε η μηνιαία ροή υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας, η οποία πάντως υποδιπλασιάστηκε τον Αύγουστο 2024 (1 ΤWh) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (2.41 ΤWh).

Τέλος με βάση την ανάλυση του Green Tank, ο Αύγουστος ήταν ο πρώτος μήνας που καταγράφηκε χρήση αερίου στον καινούργιο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» (μόλις 587 kWh). Πρόκειται για τη μονάδα ισχύος 877 MW με καύση φυσικού αερίου που δημιουργούν από κοινού (50-50) η Motor Oil και η ΓΕΚ Τέρνα. Η ίδια η μονάδα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Επί του παρόντος αναμένεται η σύνδεση της με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ ώστε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο τη δοκιμαστική λειτουργία και εν συνεχεία να ενταχθεί κανονικά στην αγορά από το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα project αρχικού προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ και θα είναι η δεύτερη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου που θα ενταχθεί στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας συμβάλλοντας τόσο στη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου πλέον είναι σχεδόν μηδενική, αλλά και παρέχοντας ευελιξία για την απορρόφηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.

Πηγή

Tags

Categories

Tags