
Ποια χρονική περίοδο «κυκλώνει» ο πρωθυπουργός- Τι ρόλο θα παίξει το «πακέτο Μητσοτάκη» στη ΔΕΘ- Τι θα λένε οι νέες δικογραφίες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που αναμένονται στη Βουλή το φθινόπωρο- Ο παρασκηνιακός πόλεμος των «δελφίνων», οι συζητήσεις για «αλλαγή ηγεσίας εν πλω» και ο φόβος από κόμμα Τσίπρα και Σαμαρά!
Η απόφαση είναι οριστική, οι εθνικές κάλπες θα στηθούν εντός του νέου έτους, εντός δηλαδή του 2026. Τα νέα ισχυρά πλήγματα που δέχεται η κυβέρνηση από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την προσπάθεια (και εδώ) συγκάλυψης των υπευθύνων επιταχύνουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να κάνει πλέον τον σχεδιασμό του για πραγματοποίηση των εκλογών ενός του 2026. «Κυκλώνουν» μάλιστα το φθινόπωρο του 2026, καθώς προφανώς κατανοούν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της τετραετίας. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τη «μεγάλη αντεπίθεση» μετά το Πάσχα, με τις λεγόμενες παροχές και την ολιστική επικοινωνιακή αντεπίθεση με την οδηγία Γκρίνμπεργκ για «μια θετική είδηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη ΝΔ κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών! Αποτέλεσμα αυτού είναι να ανοίγει παρασκηνιακά στη συντηρητική παράταξη η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας «εν πλω», αλλά και να παρατηρείται πλέον μια έντονη κινητικότητα μεταξύ των “δελφίνων” του κυβερνώντος κόμματος. Η δε επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κώστα Καραμανλή αναμένεται να εντείνει τις αναταράξεις στη ΝΔ παρότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται να σηκώσει δημοσίως το γάντι.
Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, δεν είναι αν οι εκλογές διεξαχθούν το νέο έτος (αυτό πλέον προεξοφλείτε από όλους) αλλά εάν η κυβέρνηση κατορθώσει να φτάσει έως το φθινόπωρο του 2026 και δεν θα αναγκαστεί να αλλάξει και πάλι τον σχεδιασμό της και οι κάλπες να στηθούν την άνοιξη του νέου έτους, σε κάτι δηλαδή περισσότερο από έξι μήνες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η επίσπευση των εκλογών πριν το επόμενο καλοκαίρι, άλλωστε, θα γίνει για να προληφθούν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως η ενδυνάμωση της αντιπολίτευσης ή η δημιουργία νέων πολιτικών φορέων από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Αντώνη Σαμαρά ή ακόμα-ακόμα και από την Μαρία Καρυστιανού.
Οι ελπίδες του Μαξίμου εναποτίθενται στο «πακέτο» που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Πακέτο που διαρρέεται ότι θα ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά που τελικά θα αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια. Και αυτό καθώς το Μαξίμου θέλει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη, ώστε στις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ να αιφνιδιάσει θετικά ως προς τις εξαγγελίες και να κερδίσει πόντους! Στόχος άλλωστε είναι να πλησιάσει η Νέα Δημοκρατία το 30% στην εκτίμηση ψήφου στις δημοσκοπήσεις, ώστε στην πορεία να αυξηθεί η συσπείρωσή της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανόν οι εξελίξεις να καταστούν ραγδαίες.
Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι τα μέτρα στη ΔΕΘ θα αποδώσουν δημοσκοπικά και πολύ περισσότερο εκλογικά. Όταν άλλωστε ένα κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε καθίζηση ή σε αποδρομή το όποιο «πακέτο» το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μειώσει το ποσοστό της αποτυχίας. Το θυμάται η ΝΔ με τις …επιταγές Ράλλη το 1981, το ΠΑΣΟΚ με τις παροχές Σημίτη-ΓΑΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ με το «πακέτο Θεσσαλονίκης» το 2019 κοκ.
Αν πάντως τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ δεν αποδώσουν δημοσκοπικά έως τα τέλη φθινοπώρου πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2026, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί η «αλλαγή ηγεσίας εν πλω» και στο παρασκήνιο θα ξεκινήσει η μάχη των «δελφίνων».
Πολύ περισσότερο που αρχές φθινοπώρου θα έρθει στη Βουλή και δεύτερη δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικογραφία που θα περιλαμβάνει πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές -για κάποιους εξ αυτών με το αίτημα της άρσης της ασυλίας τους- ενώ αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κανείς αν θα προκύψουν στοιχεία και για άλλους υπουργούς, πέραν των δυο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης για τους οποίους σύσσωμη η αντιπολίτευση επιμένει πως απαιτείται συγκρότηση Προανακριτικής προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές τους ευθύνες. Πληροφορίες επίσης επιμένουν πως είναι πολύ πιθανό στη Βουλή να καταφτάσουν και άλλες δικογραφίες από την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη για κατασπατάληση κονδυλίων όπως πχ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ποιο όμως θα είναι το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός; Πως θέλει να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις του για τον εκσυγχρονισμό της χώρας με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κοκ με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και για τους λόγους αυτούς θα ζητήσει εντολή για να προχωρήσει…