Live συνέντευξη Μητσοτάκη: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για τον Αύγουστο

Live συνέντευξη Μητσοτάκη: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για τον Αύγουστο

O πρωθυπουργός Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί με τα άλλα κόμματα, λογικές ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν δεν έχουν θέση, είπε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος σε τοξικότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή.

«Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί με τα άλλα κόμματα, λογικές ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν δεν έχουν θέση. Προφανώς υπάρχει τοξικότηα και στην πατρίδα μας , υπόθηκαν αδιανόητες κουβέττνες από τον κ. Πολάκη και συνεχίζει κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο πολακισμός θα βρει θέση στο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Ο κ. Αυγενάκης ετέθη εκτός κοινοβολευτικής Ομάδας της ΝΔ», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ξεκινώντας την συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ και την χαρακτήρισε πολύ άγριο επεισόδιο, τονίζοντας πως η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες.

Για τα αποτελέσματα εκλογών είπε πως «Δεν είναι θέμα προσώπων. Είχα πει προεκλογικα δεν περιμενω το μηνυμα της καλπης για να αντιληφθω προβληματα. Είμαστε κυβέρνηση που εκλέχθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτές υλοποιούμε. Ορίζοντας η τετραετία», σημείωσε.

«Πολίτες είχαν δυνατότητα να στείλουν μήνυμα και το έστειλαν. Δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη από ΝΔ αλλά καθόμαστε στην άκρη και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές. Προφανώς είναι θέμα και προσώπων και πολιτικών», είπε.

Εκτακτο τέλος για το ρεύμα στους παραγωγούς

Μιλώντας για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ότι πρόκειται για προσωρινή στρευλωση της ευρωπαικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προανήγγειλε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για τον Αύγουστο.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν αφορά μονο την Ελλαδα αλλά όλη την νοτιοανατολική ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι καθως ανεβαινει πολυ η τιμή της χονδρικης θα χτυπήσει λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου αν δεν κανουμε κατι, και δημιουργει ουρανοκατεβατα κέρδη στους παραγωγούς».

«Έκτακτο τέλος της κυβέρνησης στους παραγωγούς ενεργειας ώστε να χρησιμοποιησουμε εσοδα για να ανακουφίσουμε τους πολίτες στους λογαριασμούς του Αυγούστου. Γιατι με την πορεια των τιμών οι πολιτες τον Αύγουστο θα εβλεπαν μια αποτομη αυξηση. Το τέλος είναι φορος. Δείτε το ως έκτακτη φορολόγηση υψηλών κερδών με σκοπό να επιδοτησουμε σε πρωτη φάση τον μηνα Αύγουστο. Αυριο πρωί ο κ. Σκυλακάκης σε συνέντευξη τύπου, θα δώσει παραπάνω πληροφορίες», σημείωσε.

«Είναι απρόοπτα κερδη. Εκτιμώ οτι αύτη η διαταραχή θα ειναι προσωρινή αλλα και ενας μηνας υψηλών λογαριασμών για ενα νοικοκυριο που δοκιμαζεται ειδικα τον Αυγουστο που τα κλιματιστικα δουλευουν στο φουλ. Ακομη και ενα μήνα αν μπορούμε να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά ειμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε».

«Στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών»

Σε σχέση με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα τρόφιμα σημείωσε πως πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών, αυτή είναι η πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο», είπε, σημειώνοντας πως «σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα και οι παρεμβασεις που έκανε η κυβέρνηση, οι οποίες όπως είπε «ήταν πολυ δραστικές για μια φιλελεύθερη κυβερνηση».

Παράλληλα σημείωσε πως ερευνώνται τα καρτέλ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία ενισχύεται με 50 ακόμη στελέχη και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν κατά 10% οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος πολιτικής μας η αύξηση των μισθών», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως ο κατώτατος αυξήθηκε περισσότερο από πληθωρισμό.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μοιράσει χρήμα όπως επί κόβιντ, ήταν ειδικές συνθήκες τότε, οι οποίες ευτυχώς θα έλεγα έχει παρέλθει».

Μιλώντας για το παράδειγμα της Ισπανίας, είπε ότι έδειξε οτι η μείωση του ΦΠΑ εχει προσωρινο οφελος μονο. «Δεν θα το κάνουμε. Ξέρω οτι μπορεί να ακουγεται δυσαρεστο αλλά δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θεωρώ αναποτελεσματικό και θα στερήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό».

«Μας απασχολούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά»

Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σημείωσε ακόμα, λέγοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια. «Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μια αύξηση σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Μας απασχολεί για δύο λόγους διότι θέλουμε οι συμπολίτες να μπορούν να κάνουν διακοπές οικονομικές», είπε.

Tags

Categories

Tags

Δεν υπάρχει ακόμα περιεχόμενο για εμφάνιση εδώ.